Суроо: Арыктоо үчүн практикалык маалыматтарды жаздыңыз.
Бирок, мен салмак кошкум келет. Эмне кылышым керек?
ЖООП: Эгер салмак кошо албооңуз бул сиздин дене
түзүлүшүңүзгө байланыштуу болсо, денеңиз азыкты көп күйгүзсө, гормоналдык
текшерүүдөн өтүп, ошого жараша иш-аракет кылуу керек. Башкача айтканда, адис
дарыгердин текшерүүсүнөн жана диагнозунан кийин анын сунуштарын аткаруу зарыл.
Кадимки
адам салмак кошуу үчүн биз жазгандардын тескерисин жасаса жетиштүү. Мисалы:
1-
Дайыма ундуу, шекерлүү жана майлуу тамактарды жеш керек. Ундан жасалган жана
майлуу токочторду, таттууларды жеш керек.
2-
Зейтун майы ден соолукка да, салмак кошууга да абдан пайдалуу.
3-
Табитти ачкан азыктарды жеш керек, дасторкондо уксус кем болбошу керек.
4-
Фундук, мисте, жаңгак сыяктуу куру жемиштерди жеш керек.
5-
Тамак-аштар карбогидрат [шекерлүү азыктарга] бай болушу керек. Мисалы, палоо
жеш керек.
Салмак
кошууда өлчөм – берилген калорияга караганда көбүрөөк калория алуу болуп
саналат. Эгер булар аткарылса нормалдуу адам кыска убакыттын ичинде бир топ
салмак кошот.
Табитти ачкан азыктар
Суроо: Мен арыкмын, салмак кошкум келет. Кандай
азыктар табитти ачат жана организмге күч берет?
ЖООП:
Коон, дарбыз: Баш ооруну басат, көзгө күч берет, табитти ачат.
Грейпфрут: Ракка каршы коргойт, С витамининин булагы.
Табитти ачат.
Кара зире: Табитти ачат. Ал денеге күч-кубат
берет.
Лавр: Заараны жана этек кирди кетирет. Табитти ачат.
Сабиз: Көрүүнү бекемдейт, аз кандуулукка пайдалуу,
беттеги бырыштарды кетирет.
Кресс-салат: Табитти ачат, тамак сиңирүүнү жеңилдетет.
Инжир: Энергия берет, салмак кошууга абдан пайдалуу.
Гвоздика: Микробдорду жок кылат. Ооруну басат. Тамак
сиңирүүнү жеңилдетет. Табитти ачат.Паприка: Курамында С витамини
көп. Иммундук системаны бекемдейт. Табитти ачат, тамак сиңирүүнү жеңилдетет,
нерв ооруларын басат, холестериндин алдын алат.
Нокот: Организмди бекемдейт. Кургак буурчак жана
күрүч да пайдалуу.
Пияз, сарымсак: Табитти ачат.
Тарчын: Руханий кыйынчылыктардан кетирет. Жүрөктү
бекемдейт. Табитти ачат, тамак сиңирүүнү жеңилдетет.
Йогурт: Тамак сиңирүү системасынын үзгүлтүксүз
иштешин камсыздайт.
Шоколаддуу пудинг: Салмак кошууга жардам
берет.
Имбирь: Табитти ачат.
Туз: Табитти ачат.
Татымалдар: Табитти ачат.
Зейтун
майы: Эң көп калория зейтун майында болот.